CryptoWall ett riktigt otrevligt ransomware

Nyhetdirekt har tidigare skrivit och varnat för ransomware så som tex CryptoWall.

Dessvärre verkar det som att både CryptoWall och andra ransomware ökar kraftigt. Det har blivit en väldigt lukrativ marknad för virusskaparna.

För er som inte vet så kidnappar dessa program användarens filer och kräver en lösensumma för att låsa upp dem igen.

Krypteringen är så stark så att till och med FBI rekommenderar att man betalar om det är filer som man verkligen vill ha och ej har en backup på.

Man kan verkligen förstå att privatpersoner betalar pengar för att få tillbaka t.ex. bilder som blivit krypterade. För det kan i värsta fall vara så att man både har bilder från t.ex. bröllop, resor och bilder från när barnen var små på den datorn som blivit krypterad. Inte speciellt smart att inte ha en backup men gemena man klarar inte av att skapa en backup.

Men att stora företag som drabbas inte har backuper som de kan läsa tillbaka förvånar mer.

Nu kanske du funderar på varför man inte kan spåra personerna som ligger bakom dessa program. Anledningen är enkel. De är väldigt professionella, använder avancerade anonymiseringstjänster som t.ex. TOR samt all betalning sker i cryptovalutan Bitcoin vilket gör att man inte kan spåra eller låsa pengarna.

 

I dagsläget finns det egentligen bara ett bra sätt att skydda sig på. Det är genom att ha bra backuper på alla filer som man är rädd om.